Evropski gradovi

NOVA GODINA

€ 300

Nova godina 2018 > Italija - Rim

 

U Rim se najčešće stiže avionom ili vozom, a ako se odlučite za voz, budite spremni upoznati Termini, jednu od najvećih željezničkih stanica u Evropi. Kažu da svi putevi vode u Rim, ali u Rimu svi putevi vode na Termini, glavno gradsko čvorište. Doduše, posljednjih godina njegova uloga malo se smanjila zbog otvaranja Tiburtine, stanice za brze vlakove. Oko Terminija pronaći ćete čitav niz prodavaonica, kebabdžinica, suvenirnica, ali i smještaja poput hostela, budget hotela i bed & breakfasta.

 

Autobus je najbolje prevozno sredstvo za upoznavanje Rima. Može zvučati čudno, ali njihova mreža je toliko dobro organizovana da je podzemnu željeznicu (koja se još uvijek nadograđuje) najbolje koristiti samo tokom saobraćajne špice ili ako idete do Vatikana, a smješteni ste na drugoj strani grada.

 

Rim obiluje prekrasnim trgovima, a jedan od upečatljivijih jest Piazza Venezia (Venecijanski trg), trg na kojem se nalazi impozantna građevina, Il Vittoriano, posvećena prvom italijanskom kralju Vittoriju Emanueleu II, a gdje se danas nalazi Oltar domovine.

 

Od već spomenutih 900 crkava u gradu, najpoznatije su Santa Maria Maggiore, San Paolo fuori le Mura, Santa Maria in Trastevere, Santa Croce in Gerusalemme i San Lorenzo fuori le Mura, od kojih neke imaju posebne značenje za hrišćanski svijet. Naravno, tu je i vatikanska bazilika sv. Petra te rimska katedrala - bazilika sv. Ivana Lateranskog.

 

Ono čega u Rimu uza sve te istorijske znamenitosti ne nedostaje jesu i fontane. Posvuda su i ima ih skoro 280. Najpoznatije su Fontana di Trevi, Fontana di Nettuno i Fontana dei Fiumi, tj. fontana koja predstavlja četiri rijeke: Nil, Ganges, Dunav i La Platu. Piazza Navona, gdje se zadnje dvije spomenute fontane i nalaze, jedan je od najljepših rimskih trgova, prepun restorana, trattorija i kafića, što mu daje poseban ugođaj, a pogotovo noću, kad cijeli trg povezan s Campo dei Fiori (Cvjetni trg) postaje zabava na otvorenom.

 

Pri planiranju posjeta Vatikanu u planer zapišite 'cijeli dan'. Iako je površinom najmanja država, tamo se nalazi najveća crkva na svijetu po broju vjernika koji u nju stanu te jedan od najvećih svjetskih muzeja, gdje se na ulazak nerijetko čeka i satima, ali kad nakon cjelokupnog razgledavanja hiljada umjetničkih djela uđete u Sikstinsku kapelu, koja je dio Vatikanskih muzeja, vidjet ćete da je bilo vrijedno toga. Ako možete, pronađite tačku na Trgu sv. Petra otkud ćete okolne četveroredne arkade vidjeti kroz jedan red, ili se popnite na kupolu bazilike sv. Petra - pogled koji se pruža odozgo jedinstven je. Jednako kao i slanje razglednice s poštanskom markom i pečatom iz jedine vatikanske pošte.

 

Više informacija - Grad Rim: LINK

 

 

 

Napomena:

 

Uz aranžman možete, u našoj Agenciji, realizovati i kupovinu polise putničkog zdravstvenog osiguranja (PZO) po najpovoljnijim uslovima.

RIM

4

DANA