Evropski gradovi

EVROPSKI GRADOVI

€ 230

Evropski gradovi > Francuska - Pariz

 

Pariz - grad svjetla, mode, kulture, romantike, provoda i odlične kuhinje nije samo francuska, nego i istinska kozmopolitska prijestonica! Već godinama očarava posjetioce svojim znamenitostima, ali ni dalje ne gubi na popularnosti te ga milioni turista svake godine čine jednim od najposjećenijih svjetskih odredišta.

 

Kako početi? Možda najbolje u caféu s croissantom i francuskim doručkom, njime jutro dobija pravi domaći štih. S razgledanjem grada je najbolje krenuti s Ile de la Cité, ostrva na rijeci Seini na kojem se nalazi Notre Dame de Paris, jedan od glavnih pariških simbola. Legenda kaže da je biskup imao viziju o najljepšoj gradskoj katedrali te je nacrtao u blatu do budućeg gradilišta. Zamišljeno, ostvareno, i to u 12. vijeku, istinsko gotičko remek-djelo. Glas o njezinoj ljepoti i jedinstvenim skulpturama pročuo se po cijeloj Francuskoj, a svoju popularnost je najviše stekla romanom 'Zvonar crkve Notre Dame'.

 

U Parizu je i mnogo predivnih parkova, od kojih su najpoznatiji Jardin du Luxembourg, Jardins des Champs-Elysées i Jardin des Tuileries, koji je ujedno i najstariji park. U njegovoj blizini se nalazi i zgrada Opere, ali tu počinju trgovi i avenije po kojima je grad i toliko poznat. Prvi među njima je Place de la Concorde, prepoznatljiv po obelisku iz Luxora, ali i po početnoj tački druge najskuplje ulice na svijetu i prve u Evropi, Avenue des Champs-Élysées. Toliko puta opjevane Elizejske poljane, mjesto su pravog luksuza. Ovdje ćete pronaći najbolje prodavnice dragulja, parfema i modnih marki, jednako kao i u susjednoj Rue du Faubourg Saint-Honoré, gdje se nalazi i Elizejska palata, dom francuskog predsjednika.

 

Najljepši pariški most je definitivno Pont Alexander III, kojeg s jedne strane okružuju Petit Palais i Grand Palais, a s druge Hôtel des Invalides, prva bolnica na svijetu izgrađena za ratne veterane, dok su danas tamo muzej posvećen francuskoj vojsci te Napoleonova grobnica. Pariz je poznat i kao sjedište College de Sorbonne, prestižnog sveučilišta koje se, uz brojne druge znanstvene institucije, nalazi u Latinskoj četvrti, Quartier latin. Tu je i Panthéon, izgrađen po uzoru na rimskog 'imenjaka', ali i brojni restorani, pubovi i klubovi, što je uzevši u obzir okolnu studentsku populaciju i očekivano.

 

Ako imate mogućnosti, probajte posjetiti Versailles, veličanstvenu kraljevsku palatu Luja XIV. Tu su još i Disneyland, Saint Denise ili Défense, savremena poslovna četvrt čiji je glavni simbol Grande Arche de la Défense, verzija Slavoluka pobjede dvadesetog vijeka s čijeg vrha možete još jednom pogledati prema Parizu i s osmijehom na licu reći: do nekog idućeg puta, au revoir!

 

Više informacija - Grad Pariz: LINK

 

Više informacija - Grad Dubai: LINK

 

 

 

Napomena:

 

Uz aranžman možete, u našoj Agenciji, realizovati i kupovinu polise putničkog zdravstvenog osiguranja (PZO) po najpovoljnijim uslovima.

Pariz

5

DANA