Evropski gradovi

EVROPSKI GRADOVI

€ 235

Evropski gradovi > Italija - Palermo

 

Kada iz aviona pogledate Palermo uvijek će vas oduševiti pogled na more i Monte Pecoraro koji se uzdiže iznad aerodroma Punta Raisi – to je zasigurno dobar uvod u posjetu Siciliji.

 

Palermo je najveći grad na Siciliji, a može se pohvaliti bogatom i dugom istorijom koja počinje osvajanjima Feničana a proteže se tokom vladavine rimskih, arapskih, normanskih i njemačkih vladara. Grad je fascinantan spoj orijentalnog i južnjačkog stila i temperamenta. Na sliku grada negativno utiče samo Mafija (Cosa Nostra) koja je dugo vremena bila prisutna baš u Palermu.

 

U ovom je gradu dolazilo do krvavih obračuna tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka. Danas posjetioci ne trebaju brinuti jer je Palermo postao siguran grad na koji još nije uticao masovni turizam te je zadržao barem dio svog jedinstvenog karaktera. Arapski ratnici su uvelike doprinijeli rastu grada te obogatili arhitekturu i ukupnu vizuru grada. Vijekovima nakon njih Normani su Palermo proglasili glavnim gradom Sicilije koja je svoj vrhunac dosegla za vrijeme vladavine Rogera II. On je bio poštovaoc ljepote, umjetnosti i ekonomije te je dao nalog za izgradnju brojnih trgova koji su i danas glavne gradske atrakcije.

 

Više informacija - Grad Palermo: LINK

PALERMO

5

DANA