Evropski gradovi

EVROPSKI GRADOVI

€ 290

Evropski gradovi > Portugal - Lisabon + Porto

 

LISABON

 

Već sami spomen imena kod mnogih izaziva uzdahe, bilo zato što bi ondje željeli otputovati ili su se u portugalsku prijestonicu već zaljubili. I zaista, najzapadnija prijestonica na evropskom kopnu impresivan je grad koji će svojim posjetiocima ponuditi gotovo sve - bogatu istoriju, zanimljive znamenitosti, bogatu gastronomiju, ugodnu klimu i, možda najvažnije, poznatu portugalsku gostoljubivost.

 

Lisabon je grad koji je lako zavoljeti. Raskošna ostavština, svjedok prebogate istorije, privlači sve one koji žele dublje zaroniti u duboku škrinju portugalske baštine. Portugal je bio poznat kao pomorska zemlja i jedna od najznačajnijih kolonijalnih sila. Ne čudi stoga što su upravo spomenici koji su na bilo koji način vezani uz razdoblje vrhunca portugalske moći danas popularne atrakcije.

 

Najbolje se to oslikava u četvrti Belem u zapadnom dijelu Lisabona. Tamo su svoj dom pronašli Toranj Belem, vjerojatno najpoznatija gradska, možda i portugalska uopšteno, znamenitost. U blizini se nalazi Spomenik otkrićima, ali i dojmljivi, no nešto manje poznat, Jeronimitski samostan. Belem je dobro poznat i svim sladokuscima, koji tamo rado zalaze u najpoznatiju gradsku slastičarnicu.

 

Osim raskošne starogradske jezgre, Lisabon se ponosi i svojom modernom arhitekturom, izgrađenom uglavnom povodom Svjetske izložbe 1998. Najveći dio smješten je u četvrti Parque das Nacoes, sagrađenoj baš za EXPO, kojom dominira Lisabonski okeanarij, jedan od najboljih svjetskih akvarijuma. Taj dio grada sa sjevera je omeđen još jednim modernim arhitektonskim podvigom - najdužim evropskim mostom, nazvanom po slavnom moreplovcu Vascu da Gami.

 

Više informacija - Grad Lisabon: LINK

 

PORTO

 

Portugalom dominiraju dva grada - Lisabon na jugu i Porto na sjeveru zemlje. I dok je raskošna prijestonica dobro poznata turistima, Porto je nekako često u njegovoj sjeni, nezasluženo zapostavljen. Porto je podjednako čuven po gastronomiji i bogatoj kulturno-arhitektonskoj baštini. Istoimeno vino nadaleko je poznato, a lokalna ljubav prema tripicama tolika je da je nadimak stanovnika Porta 'tripičari'. Porto je grad koji živi uz svoju rijeku Douro i more, pa su neizostavni i riblji specijaliteti, u kojima možete uživati u nekom od brojnih restorana poslaganih uz obalsko šetalište.

 

Staro jezgro može se svrstati u jedne od najslikovitijih na Pirinejskom poluotoku, a njene raznolike boje posebno do izražaja dolaze kada je sa zapada obasja sunce prije nego što zađe i 'potone' u Atlantik. Iako Porto nije na obali okeana, vrlo je blizu. U gradskoj okolici nalazi se mnogo lijepih pješčanih plaža, od kojih su mnoge dostupne i javnim prevozom. Najbliža je Praia Ourigo, smještena tik do ušća Doura u Atlantski okean. Sve u svemu, Porto je zaista grad za sva čula - od svojih šarenih kuća na strmim ulicama koje se spuštaju prema Douru, preko okusa ribe i vina do zvuka mora koje se pjeni dok bosi hodate lokalnim pješčanim plažama - grad je to kojemu se prepustite, a on vam to bogato uzvrati.

 

Više informacija - Grad Porto: LINK

LISABON - PORTO

8

DANA