Evropski gradovi

EVROPSKI GRADOVI

€ 230

Evropski gradovi > Portugal / Italija - Lisabon / Milano

 

LISABON

 

Već sami spomen imena kod mnogih izaziva uzdahe, bilo zato što bi ondje željeli otputovati ili su se u portugalsku prijestonicu već zaljubili. I zaista, najzapadnija prijestonica na evropskom kopnu impresivan je grad koji će svojim posjetiocima ponuditi gotovo sve - bogatu istoriju, zanimljive znamenitosti, bogatu gastronomiju, ugodnu klimu i, možda najvažnije, poznatu portugalsku gostoljubivost.

 

Lisabon je grad koji je lako zavoljeti. Raskošna ostavština, svjedok prebogate istorije, privlači sve one koji žele dublje zaroniti u duboku škrinju portugalske baštine. Portugal je bio poznat kao pomorska zemlja i jedna od najznačajnijih kolonijalnih sila. Ne čudi stoga što su upravo spomenici koji su na bilo koji način vezani uz razdoblje vrhunca portugalske moći danas popularne atrakcije.

 

Najbolje se to oslikava u četvrti Belem u zapadnom dijelu Lisabona. Tamo su svoj dom pronašli Toranj Belem, vjerojatno najpoznatija gradska, možda i portugalska uopšteno, znamenitost. U blizini se nalazi Spomenik otkrićima, ali i dojmljivi, no nešto manje poznat, Jeronimitski samostan. Belem je dobro poznat i svim sladokuscima, koji tamo rado zalaze u najpoznatiju gradsku slastičarnicu.

 

Osim raskošne starogradske jezgre, Lisabon se ponosi i svojom modernom arhitekturom, izgrađenom uglavnom povodom Svjetske izložbe 1998. Najveći dio smješten je u četvrti Parque das Nacoes, sagrađenoj baš za EXPO, kojom dominira Lisabonski okeanarij, jedan od najboljih svjetskih akvarijuma. Taj dio grada sa sjevera je omeđen još jednim modernim arhitektonskim podvigom - najdužim evropskim mostom, nazvanom po slavnom moreplovcu Vascu da Gami.

 

Više informacija - Grad Lisabon: LINK

 

MILANO

 

Italijanski centar mode, finansija, industrije, kulture... sa veličanstvenim Duomom - jednom od najspektakularnijih crkava na svijetu... Milano je drugi po veličini grad u Italiji, glavni grad okruga Milano i regije Lombardija u sjevernoj Italiji. Milano se smatra 'privrednim srcem' Italije. Grad je takođe i svjetski poznat privredni, modni i medijski centar.

 

Milan je čuven po svojoj gotskoj katedrali, operi 'Milanska skala' i velikom arhitektonskom i umjetničkom nasljeđu. Danas je Milano moderan grad. Centar je automobilske industrije još od sedamdesetih godina prošlog vijeka, a modna industrija je zaštitni simbol grada. Dva puta godišnje se u Milanu održavaju nedjelje visoke mode pa se na jednom mjestu mogu naći modni obožavaoci, supermodeli i paparazzo novinari.

 

Ne propustite pogledati čuvenu milansku katedralu koja će vas zadiviti mramornim šiljatim tornjićima i impozantnim lađama te opernu kuću Scalu koja njeguje tradicionalnu operu. Stanovnici Milana su veliki poštovaoci religije te čak plaćaju poseban porez za održavanje katedrale na čijem se vrhu nalazi kip zaštitnice grada – 'Djevice Marije'.

 

Više informacija - Grad Milano: LINK

LISABON - MILANO

6

DANA