Evropski gradovi

EVROPSKI GRADOVI

€ 310

Evropski gradovi > Portugal / Španija - Lisabon / Madrid

 

LISABON

 

Već sami spomen imena kod mnogih izaziva uzdahe, bilo zato što bi ondje željeli otputovati ili su se u portugalsku prijestonicu već zaljubili. I zaista, najzapadnija prijestonica na evropskom kopnu impresivan je grad koji će svojim posjetiocima ponuditi gotovo sve - bogatu istoriju, zanimljive znamenitosti, bogatu gastronomiju, ugodnu klimu i, možda najvažnije, poznatu portugalsku gostoljubivost.

 

Lisabon je grad koji je lako zavoljeti. Raskošna ostavština, svjedok prebogate istorije, privlači sve one koji žele dublje zaroniti u duboku škrinju portugalske baštine. Portugal je bio poznat kao pomorska zemlja i jedna od najznačajnijih kolonijalnih sila. Ne čudi stoga što su upravo spomenici koji su na bilo koji način vezani uz razdoblje vrhunca portugalske moći danas popularne atrakcije.

 

Najbolje se to oslikava u četvrti Belem u zapadnom dijelu Lisabona. Tamo su svoj dom pronašli Toranj Belem, vjerojatno najpoznatija gradska, možda i portugalska uopšteno, znamenitost. U blizini se nalazi Spomenik otkrićima, ali i dojmljivi, no nešto manje poznat, Jeronimitski samostan. Belem je dobro poznat i svim sladokuscima, koji tamo rado zalaze u najpoznatiju gradsku slastičarnicu.

 

Osim raskošne starogradske jezgre, Lisabon se ponosi i svojom modernom arhitekturom, izgrađenom uglavnom povodom Svjetske izložbe 1998. Najveći dio smješten je u četvrti Parque das Nacoes, sagrađenoj baš za EXPO, kojom dominira Lisabonski okeanarij, jedan od najboljih svjetskih akvarijuma. Taj dio grada sa sjevera je omeđen još jednim modernim arhitektonskim podvigom - najdužim evropskim mostom, nazvanom po slavnom moreplovcu Vascu da Gami.

 

Više informacija - Grad Lisabon: LINK

 

MADRID

 

Madrid je jedan od onih gradova u kojima se naglašeno sudaraju tradicionalno i moderno. Hodajući po njegovim ulicama, primijetiti ćete kako se često izmjenjuju istorijske znamenitosti i poslovne zgrade. To ćete lako doživjeti ako pređete put od Plaza de Espane do Plaza de Cibeles, jer ćete putem vidjeti svu monumentalnost i impresivnost madridskih trgova, palata i arhitekture uopšteno, ali i nove zgrade, pune raznih prodavaonica i ostalih zabavnih sadržaja.

 

Palacio Real, najveća zapadnoevropska kraljevska palata, koja je zadivila i samog Napoleona, sagrađena je na mjestu maurskog dvorca, izgorelog u požaru u 18. stoljeću. Uz palatu se nalaze i vrtovi, koji zaista plijene izgledom. Inače, kraljevska familija ovu palatu koristi samo u nekim događajima, kao što su prijemi stranih državnika, a stalnu adresu ima u jednoj drugoj palati na rubu grada.

 

Obližnjom Plazom de Espana dominiraju dva nebodera i statua najpoznatijeg španskog književnika, Miguela Cervantesa, koji gleda na svoje likove, Don Quijotea i Sancha Panzu. Jedan od tih nebodera, Torre de Madrid, popularno zvan 'Žirafa', neko je vrijeme bio najviša betonska zgrada u svijetu! Tu, na Španskom trgu, počinje Gran Via, najživlja gradska ulica. Ovdje se nalazi zgrada Telefonice iz koje je Ernest Hemingway slao izvještaje tokom Građanskog rata. U to vrijeme Telefonica je bila najviša zgrada u gradu, ali i najdraža meta Francovih trupa.

 

Gran Via vas praktički dovede pred Plazu de Cibeles, gradski trg koji obiluje najljepšim znamenitostima. U sredini se nalazi fontana Cibele, božice plodnosti, a sama fontana je poznata po tome što ovdje navijači Real Madrida slave naslove. Ono što će vam vjerojatno još više zaokupiti pažnju zgrada je koja dominira cijelim trgom, Palacio de Comunicaciones. Ovo impozantno zdanje stvarno ostavlja bez riječi i svakako se potrudite vidjeti ga noću.

 

Nemojte zaboraviti pogledati i 'medvjedića' od 20 tona, simbol Madrida. On se nalazi na Puerta del Sol, trgu koji je danas središte istorijskog dijela Madrida. Tu se nalazi i nulta tačka, prigodno označena na podu, tj. mjesto od kojeg se računaju sve udaljenosti u španskoj mreži autoputeva!

 

Madrid ne smijete napustiti a da ne osjetite draži španske tradicije i posjetite Plazu de Toros de Las Ventas, najveću arenu za borbe s bikovima ili flamenco show, plesnu poslasticu u jednom od brojnih restorana s takvim programom. Za one koji vole noćni provod, Madrid nudi reputaciju jedne od klupskih meka, koja ga opravdano i prati.

 

Madrid, ne ostavlja bez daha na prvi pogled, nisu vam ga puna usta, ali kako ga bolje upoznajete, sve vam je više prirastao srcu. A vjerujte, tada ćete imati o čemu pričati!

 

Više informacija - Grad Madrid: LINK

LISABON - MADRID

9

DANA