Evropski gradovi

EVROPSKI GRADOVI

€ 270

Evropski gradovi > Italija - Firenca

 

FIRENCA

 

Firenca, renesansni dragulj u srcu Italije. Najpoznatija po svojoj čuvenoj katedrali, Duomo, njenoj kupoli te plemićkoj familiji Medici. No, malo ljudi zna da je ta ista katedrala među deset najdužih crkava u Evropi, da je Firenca još sredinom 14. vijeka postala prvi grad na svijetu s popločanim ulicama te da je neko vrijeme bila i prijestonica Kraljevine Italije.

 

Kad prvi put dođete ispred Katedrale, prvo ćete se zapitati zašto Italijani nijesu potpuno zabranili automobile barem u strogom centru, ali kad dospijete ispred krstionice i zvonika, ili uđete u sami Duomo, bit će vam jasno zašto svi pričaju o njima, a ne o saobraćaju. Stotine rezbarija, kipova i mozaika već vijekovima dokazuje kolika je bila snaga tadašnje Firentinske republike, te kakvi su majstori živjeli i radili na tim prostorima, što se najbolje vidi i po drugim crkvama poput Santa Maria Novelle, San Lorenza te bazilike Santa Croce.

 

Nedaleko od katedrale nalazi se možda i najpoznatiji trg, Piazza della Signoria, mjesto na kojem je centar firentinske političke moći - Palazzo Vecchio. Na vrhu palate nalazi se devet istorijskih grbova iz tog vremena, a najpoznatiji od njih simbolizuje Firencu - ljiljan. Tu su i Neptunova fontana, kopija slavnog Michelangelovog Davida, te jedna od najbogatijih svjetskih galerija po vrijednosti umjetničkih djela - Uffizi. U samoj blizini je i Palazzo Pitti, bivša prijestonica Velikog toskanskog vojvode, koja je još poznata i po svojim predivnim vrtovima Boboli.

 

Uskim dvorištem iz Uffizija dolazite do obale rijeke Arno i šetnice odakle se najbolje vidi Ponte Vecchio, tj. Stari most. To je jedini most koji je 'preživio' bombardovanje u II. svjetskom ratu, a najpoznatiji je po svoj sili zlatarnica koje se na njemu nalaze. Zapravo, dok prelazite preko njega, od brojnih izloga lako možete preći na drugu stranu rijeke, a da uopšte nijeste osjetili. Nakon što prođete Ponte Vecchio, najbolje se uputiti do Piazzale Michelangelo, trga povrh grada odakle su uslikane najpoznatije firentinske panorame i gdje ćete vjerovatno i sami zauzeti dobar dio memorijske kartice na fotoaparatu.

 

Naravno, kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin, a kad ste u Firenci, ne zaboravite popiti chianti, najpoznatiju sortu toskanskog vina, pogotovo nakon dobrog jela, za što preporučujemo Fiorentina odrezak, a nakon tako dobre večere slobodno produžite u neki od kafića, gdje će vam zbog zaista velikog broja stranih studenata biti sve, samo ne dosadno.

 

Više informacija - Grad Firenca: LINK

FIRENCA

4

DANA