Evropski gradovi

EVROPSKI GRADOVI

€ 170

Evropski gradovi > Španija - Barselona

 

Rijetki su gradovi na koje je neko izvršio toliki uticaj, kao što je Antoni Gaudi uticao na oblikovanje Barselone. On je bio, moglo bi se reći, neshvaćeni genij. Njegovi radovi bili su često jako kritikovani, pri čemu je i jedan George Orwell, koji je u Barseloni boravio tokom Španskog građanskog rata, Sagrada Familiu nazvao jednom od najodvratnijih građevina na svijetu! Danas je mnogi smatraju upravo jednom od najljepših svjetskih crkava, a cjelokupan Gaudijev opus i dalje izaziva divljenje i čuđenje. No, ne može se poreći jedinstvenost izražaja i bajkovitost njegovih djela, koja se i dalje osjeti na svakom koraku.

 

Ovaj veliki arhitekt imao je veliku sreću što je iza njega stajao bogati industrijalac, kasnije i prijatelj, Eusebio Güell, koji je finansirao njegove 'pothvate'. Jedan od takvih projekata je Park Güell, vjerojatno najneobičniji park koji ćete vidjeti. Na tom je mjestu ovaj dvojac htio izgraditi elitno naselje s vilama, okruženim zelenilom. No, od planiranih 60 kuća, dovršene su svega dvije. Projekt je doživio potpuni komercijalni neuspjeh, ali je zato Barcelona dobila jedinstveno mjesto za opuštanje, koje je poznato i po zmijolikoj i jednoj od najduljih klupa na svijetu!

 

Barselona ima štošta za ponuditi i ako nijeste ljubitelj Gaudija. Svakako posjetite Las Ramblas, jedan kilometar dug spoj nekoliko ulica, koje spajaju Plaza de Catalunyu i 60 metara visok spomenik Kristoforu Kolumbu. Ovo je ulica u kojoj odlično možete osjetiti sav šarm Barcelone. Puna je raznih zabavljača, pršti od boja i živosti! Tu se možete zaputiti i u shopping, jer na Rambli počinje prava shopping zona, dugačka čak 5 kilometara!

 

Barselona je i prava sportska metropola. Posebno je velik zamah dobila organizovanjem Olimpijskih igara 1992. godine, kad je sagrađena odlična sportska infrastruktura. Ovdje se održava trka Formule 1 i veliki teniski turnir, ali Barselona je najpoznatija po istoimenom sportskom kolektivu, jednom od najvećih u Evropi, koji obuhvata fudbalski, košarkaški, rukometni, vaterpolo i mnoge druge klubove. Najpoznatiji je, naravno, onaj fudbalski. 'Mes que un club', ili u prevodu 'Više od kluba', stoji na tribinama najvećeg evropskog stadiona, Camp Nou. Posjetite ovaj fudbalski hram i uvjerite se o koliko se velebnom objektu radi. Nemojte zaboraviti obići muzej u sklopu stadiona, inače najposjećeniji muzej u cijeloj Kataloniji, koji se također smatra najboljim fudbalskim muzejem u svijetu!

 

Grad je poznat i po dugim pješčanim plažama. U užem dijelu grada nalazi se oko 5 kilometara uređenih plaža, a gradska uprava trudi se osigurati i nova kupališta. Slično Madridu, Barselona nosi reputaciju grada odličnih noćnih provoda. Nekoliko je četvrti poznato kao četvrti za izlaske, od kojih bismo izdvojili Ramblu, gdje je mnogo turista te treba paziti na uobičajene kafiće namijenjenje turistima i 'izvlačenju' novca od njih, Maremagnum, shopping centar koji se noću pretvara u živahno mjesto puno klubova i barova, te Port Olímpic, koji je posebno atraktivan ljeti, kad možete uživati u provodu na terasi uz more.

 

Prije nego napustite Barselonu, svakako probajte pogledati 'Čarobne fontane' (Font Magica), zaista predivnu igru svjetla, muzike i vode, čija se 'predstava' odvija naveče i traje petnaestak minuta. Svo to mnoštvo boja je poput vatrometa koji vas pozdravlja na odlasku i zove da se barem još jednom vratite u ovaj jedinstveni grad!

 

Više informacija - Grad Barselona: LINK

BARSELONA

4

DANA