Evropski gradovi

EVROPSKI GRADOVI

€ 225

Evropski gradovi > Holandija - Amsterdam

 

Grad koji je dobio ime po rijeci Amstel, leži na više od 150 kanala koji su povezani s gotovo 1300 mostova, pa ga mnogi često uspoređuju s Venecijom. I u pravu su. Zato je Amsterdam najljepše razgledati s nekog od turističkih brodova, koji će vas provesti kroz tri glavna kanala, Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht, i gdje ćete imati priliku upoznati prepoznatljivu holandsku arhitekturu i njihove kuće od opeka. Tu ćete vidjeti i Blauwbrug, najljepši most, Munttoren i Montelbaanstoren, najpoznatije tornjeve, ali i na stotine brodova-kuća, od kojih su mnogi preuređeni u turistički smještaj.

 

Kopneni dio grada je najbolje obići pješice ili se pridružiti lokalnom stanovništvu na biciklima, kojih je ovdje registrovano više od 600.000! Glavni trg zove se Dam i s njega se možete orijentisati prema svim drugim odredištima. Na Damu se nalazi Kraljevska palata, Koninklijk Paleis, koja je nekod bila gradska vijećnica. Tu je i krunidbena crkva holandske aristokratije, Nieuwe Kerk, ali i poznati muzej voštanih figura Madame Tussauds.

 

U blizini je i glavni željeznički čvor, Centraal Station te brojne zanimljive crkve poput Sint Nicolaaskerk, Westerkerk i Zuiderkerk. Zidine staroga grada 'predstavlja' Waag, jedina preostala njegova utvrda, koja će mnogima biti zanimljiva po tome što tu započinje Walletjes, najpoznatija crvena četvrt. Amsterdam je u cijelom svijetu poznat po visokom stepenu tolerancije i međukulturalnom razumijevanju, što mnoge dodatno potiče da ga posjete.

 

Amsterdam ima još štošta za pružiti. Jeste li znali da je ovdje najviše muzeja po kvadratnom metru na svijetu? Počevši od onih 'klasičnih' kao što su Rijksmuseum, Van Gogh Museum i Museum het Rembrandthuis, pa do 'unikatnih' kao što su kuća Anne Frank, Heineken Experience, Muzej dijamanata ili Muzej erotike. I jeste li znali da je početkom 17. vijeka ovdje osnovana prva berza na svijetu? To je bilo 'zlatno doba' grada, kad se i današnji New York zvao New Amsterdam!

 

Izlasci su priča za sebe. Više od 1500 klubova i barova, kojih najviše ima na Leidseplein, Rembrandtplein i oko Jordaana. Izađete li vani predvečer i ostanete sve do ujutro, budite sigurni da će u bilo koje doba i ulice i klubovi konstantno biti puni ljudi! Muzika na sve strane, ljudi iz svih krajeva svijeta i neponovljiva atmosfera, slika je koju ćete teško zaboraviti, pogotovo ako dođete krajem aprila kad se održava 'Queen's Day' festival i cijeli je grad obojen u narančasto. No, najbolje je prepustiti se samome gradu i njegovim ljudima da vas osvoje svojom spontanošću!

 

Više informacija - Grad Amsterdam: LINK

AMSTERDAM

5

DANA